top of page

 

 

  • Πώς έμαθες την κεραμική τέχνη;

Τα καλοκαίρια, όταν ήμουν παιδί, πήγαινα σ’ έναν παραδοσιακό κεραμίστα, τον Παπαστάθη, γιατί μου άρεσε να τον βλέπω να δίνει στον άμορφο πηλό διάφορα σχήματα και ήθελα κι εγώ να παίξω. Πολύ αργότερα πήγα στην Αθήνα να σπουδάσω την τέχνη που θαύμαζα.

  • Από πού αντλείς τα διακοσμητικά σου θέματα;

Κυρίως από τη σκυριανή παράδοση. Επίσης έχω επηρεαστεί από τα κεραμικά του Τσανάκαλε και του Ισνίκ. (πόλεις της Μικράς Ασίας)

  • Ποια τεχνική  χρησιμοποιείς;

Χρησιμοποιώ διάφορες τεχνικές που έμαθα στη σχολή και πειραματίζομαι, όμως είμαι πάντα πιστός στην τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι παραδοσιακοί κεραμίστες της Σκύρου.

  • Υπάρχει διαφορά στην τεχνική του τότε κεραμίστα με του σήμερα;

Βέβαια. Τότε χρησιμοποιούσαν τον ποδοκίνητο τροχό για να φτιάξουν τα αντικείμενα. Έβαζαν τον πηλό σ΄αυτόν και με πολύ μεράκι και αγάπη τα έφτιαχναν… Και να ξέρεις ήταν πολύ χρονοβόρα διαδικασία, αν σκεφτείς ότι έπρεπε να δημιουργήσουν πολλά κεραμικά, αφού τότε οι Σκυριανοί χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους κυρίως πήλινα. Σήμερα δε χρησιμοποιείται ο τροχός. Παίρνουν έτοιμα καλούπια και δουλεύουν πολύ καλά το πινέλο, δηλαδή ζωγραφίζουν πολύ ωραία σχέδια. Επίσης, οι παλαιοί κεραμίστες πειραματίζονταν με το τι πηλό θα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν τα αντικείμενά τους. Ανάλογα με το κεραμικό που ήθελαν, έπαιρναν πηλό από διαφορετικά μέρη της Σκύρου, π.χ. για να φτιάξουν μια στάμνα ελαφριά για να μπορεί να μετακινηθεί, έπαιρναν πηλό από συγκεκριμένη περιοχή. Δυστυχώς όμως όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν χαθεί. Προσωπικά χρησιμοποιώ έτοιμο πηλό και έπειτα κατασκευάζω αντικείμενα στο σύγχρονο τροχό, που είδατε.  Ακόμα τα παλαιότερα χρόνια η σκυριανή κεραμική ήταν αγυάλωτη. Βέβαια, μερικές φορές, χρησιμοποιούσαν ένα γυαλί, που περιείχε μόλυβδο και ήταν λίγο επικίνδυνο για την υγεία. Σήμερα όλα τα κεραμικά είναι γυαλισμένα.

  • Πώς γίνεται το γυάλισμα;

Αφού φτιάξουμε το πήλινο, πρέπει να το ψήσουμε για να στεγνώσει. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία και ζωγραφίσουμε τα διάφορα σχέδια, γίνεται το γυάλισμα (εφυάλωση). Το γυαλί το παίρνεις σε σκόνη και το αναμειγνύεις με νερό. Στη συνέχεια βουτάς μέσα το κεραμικό και επειδή είναι πορώδες απορροφά το υλικό. Έπειτα ακολουθεί δεύτερο ψήσιμο (τεχνική β’ οπτήσεως).

  • Τι υλικά χρησιμοποιείς για να φτιάξεις τα χρώματα;

Κυρίως οξείδια μετάλλων. Για να φτιάξουμε καφέ κόκκινο χρησιμοποιούμε σίδηρο, για το γαλάζιο κοβάλτιο και για πράσινο χαλκό. Στην αρχή ο χαλκός είναι καφεκόκκινος και πρέπει να ψηθεί για να πάρει το πράσινο χρώμα.

  • Τι αντικείμενα φτιάχνεις;

Κατασκευάζω παραδοσιακά σκυριανά, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών, παλαιών σκυριανών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως πιάτα, ποτήρια, κανάτες και διακοσμητικά. Επίσης, ασχολούμαι με την κεραμική γλυπτική. Φτιάχνω άλογα, παπαγάλους, κ.ά..

  • Η νέα γενιά ενδιαφέρεται για την κεραμική τέχνη;

Όταν γίνονταν σεμινάρια κεραμικής, υπήρχε ενδιαφέρον. Τα καλοκαίρια γέμιζε το εργαστήριο με παιδιά και το χειμώνα με ενήλικες. Σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανταπόκριση και αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό…

 

 

 

Συνέντευξη από έναν κεραμίστα

Από τις δημιουργίες του καλλιτέχνη

Βρεθήκαμε στο εργαστήριο κεραμικής του Στάθη Κατσαρέλια, ο οποίος μας έδωσε πολύ σημαντικές πληροφορίες για την κεραμική τέχνη και την ενασχόλησή του μ’ αυτή.

bottom of page