top of page

 

Η ξυλογλυπτική αποτελεί  το σπουδαιότερο και γνωστότερο κλάδο της χειροτεχνίας στη Σκύρο. Η φήμη των σκυριανών  επίπλων είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και έχει επιβληθεί σε σημείο που κάθε ξυλόγλυπτο έπιπλο θεωρείται σήμερα από το κοινό σαν «σκυριανό».

Για την παράδοση της σκυριανής ξυλογλυπτικής ελάχιστα είναι γνωστά. Τα δείγματα που σώζονται στο νησί είναι κυρίως του 19ου αιώνα, με εξαίρεση ορισμένες κασέλες και τέμπλα εκκλησιών, μαζί με άλλα εκκλησιαστικά έπιπλα και σκεύη, που είναι του 18ου ,19ου, και πολύ λιγότερα του 16ου αιώνα. Παλαιότερα δείγματα δε σώζονται, επειδή το ξύλο είναι υλικό που φθείρεται και είναι ευάλωτο από πολλούς εχθρούς, τη φωτιά, το σαράκι… Έτσι, δεν ξέρουμε τι ακριβώς κατασκευαζόταν ή υπήρχε στο νησί τους περασμένους αιώνες.

  • Εκκλησιαστική μικρογλυπτική

Ο κλάδος αυτός καλύπτει τα περίφημα τέμπλα, τους δεσποτικούς θρόνους, τα εικονοστάσια και άλλες ξυλοκατασκευές, που υπάρχουν σε ορισμένες από τις παλιές εκκλησίες του νησιού. Τα περισσότερα αξιόλογα ξυλόγλυπτα έργα βρίσκονται κυρίως στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

  • Αρχιτεκτονική ξυλουργική

Περιλαμβάνονται ξυλοκατασκευές που αποτελούν μόνιμα εξαρτήματα του σπιτιού και κυρίως του εσωτερικού, τοποθετημένα σταθερά σε συγκεκριμένες θέσεις και σχήματα. Είναι οι ξυλοκατασκευές της πόρτας και του ξώπορτου, του σφα και του μπουλμέ (το σύνολό τους αποτελούν  τη βασικότερη ξυλοκατασκευή του σκυριανού σπιτιού, που το χωρίζουν σε τρία μέρη), του πάγκου, του σταμνοστάτη (χρησιμεύει για τη θήκη των σταμνιών), του ντουλαπιού και των ραφιών.

  • Ξυλουργική επίπλων- φορητών σκευών

Ο τρίτος κλάδος της επεξεργασίας του ξύλου καλύπτει την κατασκευή οικιακών σκευών και επίπλων όπως είναι οι κρεβατσούλες, οι καναπέδες, οι πολυθρόνες, τα σκαμνιά, οι κασέλες, τα σκαφίδια (κούνιες των μωρών), κ.ά..

 

Σκυριανή ξυλογλυπτική

Οι ξυλοκατασκευές αποτελούν δημιουργίες του ξυλογλύπτη Μπαλωτή Γιάννη.

πηγή:  "Σκυριανή ξυλοτεχνία", Φαλτάιτσ Μ.

bottom of page